Elvíra Madiganová

Elvíra Madiganová

86 minut
1967
Sweden Drama / Historický / Romantický

Poetický příběh vášnivé, tragické lásky dvou mladých lidí podle skutečné události z roku 1889. Tehdy spatřil mladý švédský důstojník hrabě Sixten Sparre krásnou provazolezkyni Elvíru Madiganovou a zamiloval se do ní. Opustil ženu a dvě děti, dezertoval z armády a odjel se svou láskou do Dánska. Ani tam však nebyli milenci dost daleko, aby unikli svým pronásledovatelům. Jejich osud se stal námětem jarmarečních písní a lidových balad a dočkal se i filmového zpracování. Režisér Bo Widerberg natočil melodram za doprovodu Mozartovy a Vivaldiho hudby a jeho lyrický snímek je založen na nuancích a polotónech, evokujících plátna francouzských mistrů. Není tu mnoho dialogů, těžiště vyprávění tkví v obraze. Dva milenci, pohlcení vášní, vidí svět jako idylické místo, jako sluncem prozářený ráj. Sebekrásnější sen však jednoho dne vyústí do všedního dne… Hlavní role vytvořili Thommy Berggren, který hrál snad ve všech Widerbergových filmech, a sedmnáctiletá Pia Degermarková, kterou režisér náhodně objevil na jejím maturitním plese. Nezkušená Pia získala hereckou cenu v Cannes a byla zároveň s filmem nominována na Zlatý glóbus.

Více informací

Podobné tituly

Fanny a Alexander
Deník komorné
Léto s Monikou
Všechny mé dopisy spal
Muž na střeše

O pořadu

1967
Sweden Drama / Historický / Romantický

Poetický příběh vášnivé, tragické lásky dvou mladých lidí podle skutečné události z roku 1889. Tehdy spatřil mladý švédský důstojník hrabě Sixten Sparre krásnou provazolezkyni Elvíru Madiganovou a zamiloval se do ní. Opustil ženu a dvě děti, dezertoval z armády a odjel se svou láskou do Dánska. Ani tam však nebyli milenci dost daleko, aby unikli svým pronásledovatelům. Jejich osud se stal námětem jarmarečních písní a lidových balad a dočkal se i filmového zpracování.

Režisér Bo Widerberg natočil melodram za doprovodu Mozartovy a Vivaldiho hudby a jeho lyrický snímek je založen na nuancích a polotónech, evokujících plátna francouzských mistrů. Není tu mnoho dialogů, těžiště vyprávění tkví v obraze. Dva milenci, pohlcení vášní, vidí svět jako idylické místo, jako sluncem prozářený ráj. Sebekrásnější sen však jednoho dne vyústí do všedního dne…

Hlavní role vytvořili Thommy Berggren, který hrál snad ve všech Widerbergových filmech, a sedmnáctiletá Pia Degermarková, kterou režisér náhodně objevil na jejím maturitním plese. Nezkušená Pia získala hereckou cenu v Cannes a byla zároveň s filmem nominována na Zlatý glóbus.

Tvůrci

Bo Widerberg

Hrají

Thommy Berggren, Pia Degermark, Lennart Malmer, Cleo Jensen

Ocenění

Won Nominated
Award
1968
Zlatý glóbus
Nejlepší cizojazyčný film, Nejslibnější nováček
Award
1967
MFF Cannes
Nejlepší herečka
Award
1969
BAFTA
Nejlepší kamera, Nejslibnější nováček