Margrete: královna severu

Margrete: královna severu

2021
Česko / Iceland / Polsko / Sweden / Norsko / Dánsko Dobrodružný / Životopisný / Historický

Alternativní třídílná minisérie filmu Margrete: královna severu, příběh ženy, která sjednotila Skandinávii. 1402. Královna Margrete vládne Švédsku, Norsku a Dánsku, a to prostřednictvím svého adoptivního syna Erika. Chystá se však spiknutí a Margrete se ocitá v neřešitelné situaci, která by mohla rozbít její celoživotní dílo: Kalmarskou unii. Píše se rok 1402. Margrete dosáhla toho, co se ještě žádnému muži nepodařilo. Spojila Dánsko, Norsko a Švédsko do mírově orientované unie, kterou sama řídí prostřednictvím svého mladého adoptovaného syna Erika. Svazek je však sužován nepřáteli, a Margrete proto plánuje sňatek Erika a anglické princezny. Spojenectví s Anglií by mělo unii zajistit status nové evropské velmoci, avšak právě vznikající spiknutí má zničit Margrete a vše, v co věří. Režisérka Charlotte Sieling má za sebou dlouhou kariéru jedné z nejuznávanějších dánských režisérek v televizních seriálech, jako je Vláda (2013), Vražda (2009), Most (2011), Those Who Kill (2014) a americký seriál Ve jménu vlasti (2018). S MARGRETE: KRÁLOVNOU SEVERU přenese Charlotte Sieling na plátno jeden z největších příběhů severských zemí – příběh jedné z nejmocnějších žen evropských dějin. Zajímavosti: Dánská královna Margrethe II. se zúčastnila dánské premiéry filmu o své předchůdkyni. Film se natáčel v České republice, ale po dvou týdnech se produkce dočasně zastavila kvůli Covid-19.

Více informací

Epizody

S01E01

Margrete: královna severu, EP 1/3

42 minut

Margrete: královna severu, EP 1/3

Margrete I. spojila Dánsko, Norsko a Švédsko do svazku, kterému vládne prostřednictvím svého adoptivního syna, krále Erika. Nepřátelé je obklopují ze všech stran, a proto Margrete domluví sňatek mezi Erikem a anglickou princeznou, aby posílila Kalmarskou unii.

S01E02

Margrete: královna severu, EP 2/3

41 minut

Margrete: královna severu, EP 2/3

Na kalmarský hrad přijíždí cizinec. Tvrdí, že je Margretin syn, král Oluf, který zemřel před šestnácti lety. Margrete se ocitá ve velkém dilematu. Není mladý král přece jen mrtvý, nebo je Margrete obětí spiknutí?

Není k dispozici
S01E03

Margrete: královna severu, EP 3/3

42 minut

Margrete: královna severu, EP 3/3

Na hradě zavládne chaos. Adoptivní syn královny Margrete, král Erik, se ujímá moci a uvrhne královnu do domácího vězení. Na hrad se však vrací Margretin vyslanec v Prusku se zprávou o spiknutí, které hrozí zničit její životní dílo: Kalmarskou unii.

O pořadu

2021
Česko / Iceland / Polsko / Sweden / Norsko / Dánsko Dobrodružný / Životopisný / Historický

Alternativní třídílná minisérie filmu Margrete: královna severu, příběh ženy, která sjednotila Skandinávii.

1402. Královna Margrete vládne Švédsku, Norsku a Dánsku, a to prostřednictvím svého adoptivního syna Erika. Chystá se však spiknutí a Margrete se ocitá v neřešitelné situaci, která by mohla rozbít její celoživotní dílo: Kalmarskou unii.

Píše se rok 1402. Margrete dosáhla toho, co se ještě žádnému muži nepodařilo. Spojila Dánsko, Norsko a Švédsko do mírově orientované unie, kterou sama řídí prostřednictvím svého mladého adoptovaného syna Erika. Svazek je však sužován nepřáteli, a Margrete proto plánuje sňatek Erika a anglické princezny. Spojenectví s Anglií by mělo unii zajistit status nové evropské velmoci, avšak právě vznikající spiknutí má zničit Margrete a vše, v co věří. Režisérka Charlotte Sieling má za sebou dlouhou kariéru jedné z nejuznávanějších dánských režisérek v televizních seriálech, jako je Vláda (2013), Vražda (2009), Most (2011), Those Who Kill (2014) a americký seriál Ve jménu vlasti (2018). S MARGRETE: KRÁLOVNOU SEVERU přenese Charlotte Sieling na plátno jeden z největších příběhů severských zemí – příběh jedné z nejmocnějších žen evropských dějin.

Zajímavosti:
Dánská královna Margrethe II. se zúčastnila dánské premiéry filmu o své předchůdkyni.
Film se natáčel v České republice, ale po dvou týdnech se produkce dočasně zastavila kvůli Covid-19.