Sparta

Sparta

94 minut
2022
Německo / Rakousko / Francie Drama

Ewald se před lety přestěhoval do Rumunska. Teď je mu čtyřicet a chtěl by začít odznova. Opouští svoji přítelkyni a stěhuje se do vnitrozemí. S mladými chlapci z okolí promění chátrající školu na pevnost. Děti si užívají novou, bezstarostnou existenci. Brzy se však probudí nedůvěra vesničanů. Ewald je tak nucen čelit pravdě, kterou dlouho potlačoval. SPARTA je bratrským filmem RIMINI a závěrem diptychu Ulricha Seidla o nezvratnosti minulosti a o bolesti při hledání sebe samého. Kontroverzní snímek SPARTA byl uveden na soutěži filmového festivalu v San Sebastianu poté, co byl jen několik dní předtím stažen z programu filmového festivalu v Torontu. Už jméno samotného tvůrce spolu s námětem naznačují, že půjde o hutné, provokativní a komplikované dílo. Snímek vypráví příběh čtyřicetiletého pedofila Ewalda, který se potuluje po několika malých městech v rumunské Transylvánii, kde hledá uspokojení svých tužeb, ale zároveň se snaží ovládat a neřídit se svými pudy. Ve zchátralých domech buduje „judo centra“, která se stávají zvláštním útočištěm pro mnoho dětí mimo domov, které je navštěvují, protože většina jejich rodičů jsou alkoholici, kteří je zneužívají. SPARTA navazuje na snímek RIMINI a vytváří spolu s ním dvoudílný příběh o dvou zcela odlišných synech bývalého nacisty stiženého demencí (Hans-Michael Rehberg ve své poslední roli). Jde o drsný, na hranici odpudivosti balancující, ale zároveň podivně působivý portrét člověka, který se snaží nepříliš úspěšně bojovat se svými vnitřními démony. Příběh ztracené duše, tuláka, viníka i oběti.

Více informací

Podobné tituly

Ve sklepě
Safari

O pořadu

2022
Německo / Rakousko / Francie Drama

Ewald se před lety přestěhoval do Rumunska. Teď je mu čtyřicet a chtěl by začít odznova. Opouští svoji přítelkyni a stěhuje se do vnitrozemí. S mladými chlapci z okolí promění chátrající školu na pevnost. Děti si užívají novou, bezstarostnou existenci. Brzy se však probudí nedůvěra vesničanů. Ewald je tak nucen čelit pravdě, kterou dlouho potlačoval. SPARTA je bratrským filmem RIMINI a závěrem diptychu Ulricha Seidla o nezvratnosti minulosti a o bolesti při hledání sebe samého.

Kontroverzní snímek SPARTA byl uveden na soutěži filmového festivalu v San Sebastianu poté, co byl jen několik dní předtím stažen z programu filmového festivalu v Torontu. Už jméno samotného tvůrce spolu s námětem naznačují, že půjde o hutné, provokativní a komplikované dílo. Snímek vypráví příběh čtyřicetiletého pedofila Ewalda, který se potuluje po několika malých městech v rumunské Transylvánii, kde hledá uspokojení svých tužeb, ale zároveň se snaží ovládat a neřídit se svými pudy. Ve zchátralých domech buduje „judo centra“, která se stávají zvláštním útočištěm pro mnoho dětí mimo domov, které je navštěvují, protože většina jejich rodičů jsou alkoholici, kteří je zneužívají. SPARTA navazuje na snímek RIMINI a vytváří spolu s ním dvoudílný příběh o dvou zcela odlišných synech bývalého nacisty stiženého demencí (Hans-Michael Rehberg ve své poslední roli). Jde o drsný, na hranici odpudivosti balancující, ale zároveň podivně působivý portrét člověka, který se snaží nepříliš úspěšně bojovat se svými vnitřními démony. Příběh ztracené duše, tuláka, viníka i oběti.

Tvůrci

Ulrich Seidl

Hrají

Hans-Michael Rehberg, Georg Friedrich, Florentina Pop

Trailer

Ocenění

Won Nominated
Award
2022
San Sebastián IFF
Main Competition 2022