Tori a Lokita

Tori a Lokita

2022
Francie / Belgie Drama

Bratři Dardenneové v jednom ze svých nejlepších filmů přinášejí silnou, sociálně realistickou výpověď o lidství a humanismu. Mladý chlapec a dospívající dívka, kteří přicestovali z Afriky do Belgie, čelí díky svému nerozlučnému přátelství těžkým podmínkám imigrace. Lokita se snaží přesvědčit úřady, že v západoafrickém sirotčinci vypátrala a poznala svého o osm let mladšího bratra Toriho – přestože ho naposledy viděla jako nemluvně. Její obavy jsou oprávněné. Není důvěryhodným svědkem. A skutečně, Tori není její pokrevní příbuzný; poznali se až na vyčerpávající odyseji napříč Evropou. Jejich silné pouto však není jen dílem okolností. V nepřátelském a nebezpečném prostředí nacházejí jeden u druhého lásku a oporu. Dočasně ubytováni ve státem spravovaném centru, pracují v noci bok po boku v italské restauraci a slouží jejímu šéfkuchaři jako poslíčci s drogami. Bratři Dardenneové pracují setrvale na tak vysoké úrovni (Dva dny, jedna noc; Neznámá dívka), že máme tendenci vnímat jejich filmy jako něco samozřejmého. To by však byla chyba. V době, kdy velké části kinematografie dominují fantazijní útěky od reality k moci a síle, zakládají bratři Dardenneovi své filmy na sociálním realismu a vcítění se do slabých a zranitelných. Jejich poslední film vás napne až k prasknutí a rozbuší vám srdce.

Více informací

Podobné tituly

Neznámá dívka
Mladý Ahmed
Dva dny, jedna noc

O pořadu

2022
Francie / Belgie Drama

Bratři Dardenneové v jednom ze svých nejlepších filmů přinášejí silnou, sociálně realistickou výpověď o lidství a humanismu. Mladý chlapec a dospívající dívka, kteří přicestovali z Afriky do Belgie, čelí díky svému nerozlučnému přátelství těžkým podmínkám imigrace.

Lokita se snaží přesvědčit úřady, že v západoafrickém sirotčinci vypátrala a poznala svého o osm let mladšího bratra Toriho – přestože ho naposledy viděla jako nemluvně. Její obavy jsou oprávněné. Není důvěryhodným svědkem. A skutečně, Tori není její pokrevní příbuzný; poznali se až na vyčerpávající odyseji napříč Evropou. Jejich silné pouto však není jen dílem okolností. V nepřátelském a nebezpečném prostředí nacházejí jeden u druhého lásku a oporu. Dočasně ubytováni ve státem spravovaném centru, pracují v noci bok po boku v italské restauraci a slouží jejímu šéfkuchaři jako poslíčci s drogami. Bratři Dardenneové pracují setrvale na tak vysoké úrovni (Dva dny, jedna noc; Neznámá dívka), že máme tendenci vnímat jejich filmy jako něco samozřejmého. To by však byla chyba. V době, kdy velké části kinematografie dominují fantazijní útěky od reality k moci a síle, zakládají bratři Dardenneovi své filmy na sociálním realismu a vcítění se do slabých a zranitelných. Jejich poslední film vás napne až k prasknutí a rozbuší vám srdce.

Tvůrci

Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Hrají

Alban Ukaj, Marc Zinga, Pablo Schils, Joely Mbundu

Trailer

Ocenění

Won Nominated
Award
2022
Cannes IFF
Festival's special 75th anniversary Prize
Award
2022
San Sebastián IFF
Euskal Gidoigileen Elkartea Award
Award
2022
Jerusalem IFF
Best International Film